Marchew to jeden z pierwszych produktów, które podaje się przy rozszerzaniu diety niemowlaka. Ugotowana jest lekkostrawna, słodka i pełna witamin, a co jak dla mnie najważniejsze jako mamy alergików – nie uczula. A jeśli już, to niezwykle rzadko. Do tego jest łatwa i szybka w przygotowaniu, smaczna i tania.
Składniki:
4 duże marchewki
2 małe cebulki
3 pomidory bez skórki
2 ziemniaki
2 łyżki oleju
opcjonalnie 2 suszone pomidory
natka pietruszki
litr wywaru warzywno-przyprawowego z wybranych składników lub zwykła woda w wersji „light” lub dla niemowląt
Przygotowanie:
Obierz warzywa i pokrój dość drobno lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj marchew , ziemniaki i suszone pomidory. Podsmażaj maksymalnie minutę. Zalej wywarem lub wodą. Gotuj przez 15 minut. Wrzuć pokrojone pomidory i gotuj około 5 minut. Wsyp natkę pietruszki. Zmiksuj lub zblenduj.
Gotowe!
Porada:
Jako dodatek świetnie sprawdza się kasza jaglana, którą ja i dzieci kochamy. Jednak jeśli wolisz, równie dobrze smakuje z ryżem lub drobnym makaronem. Jeśli potrafisz, możesz przygotować drobne zacierki.
Smacznego!